Romania   |  Targu Jiu   |   Sistem educational   |  Profesori & elevi implicati  |   Chestionare  |   Album Foto
Engleza  |    Romana  |    Home  |    Forum   |   Contact
Scurt istoric  |   Personalitatea colegiului  |   Resurse umane  |   Informatii   |  Baza materiala

Imagini
 • Denumirea oficiala: România
 • Forma de stat: republica parlamentara
 • Suprafata: 238 391 kmp
 • Populatia: 21 698 181 (2002)
 • Densitatea populatiei: 91 loc./kmp
 • Capitala: Bucuresti (cca. 2 000 000 loc.)
 • Limba oficiala: româna
 • Religii: ortodoxa (86,7%);catolica (4,7%);protestanta (3,5%);
 • Moneda: leul
  România este situata la intersectia paralelei de 450 latitudine nordica cu meridianul de 250 longitudine estica.
  Asezata în mijlocul continentului european, România are o pozitie geografica marcata de prezenta a trei elemente naturale: Muntii Carpati, Dunarea si Marea Neagra. Fiecare element i-a influentat trasaturile naturale si evolutia social-economica.
  Relieful este variat, formele de relief fiind dispuse în trepte concentrice din ce în ce mai joase spre margini. În mijlocul tarii se afla Depresiunea colinara a Transilvaniei care este înconjurata de Muntii Carpati (Orientali, Meridionali si Occidentali). Spre exterior, inelul carpatic este încadrat de dealuri si podisuri: Dealurile subcarpatice, Podisul Moldovei, Podisul Getic si Dealurile de Vest), Podisul Dobrogei si Delta Dunarii.
  Fiecare dintre cele trei trepte majore de relief ocupa cam o treime din suprafata tarii.
  Clima României este temperat-continentala moderata, deoarece aici se realizeaza o tranzitie între climatul temperat-oceanic al Europei atlantice si climatul continental accentuat al Europei estice. În partea de sud-vest se resimt influentele climatului blând, mediteraneean.
     Apele curgatoare fac parte în proportie de 98% din bazinul hidrografic al Dunarii. Principalele râuri din vestul tarii sunt afluenti ai Tisei: Somesul, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Muresul si Bega. Afluentii directi ai Dunarii, cei mai importanti, sunt: Timisul, Cerna, Jiul, Oltul, Argesul, Ialomita, Siretul si Prutul.
  Lacurile ocupa 1,1% din suprafata tarii si sunt raspândite pretutindeni, de la tarmul marii pâna pe culmile muntilor. În zona litorala sunt lagune (Razim-Sinoie) si limanuri maritime (Tasaul, Techirghiol, Mangalia, s.a). În munti sunt lacuri glaciare, la latitudini de peste 2000 m (Bucura, Zanoaga, Bâlea, Gâlcescu, etc), un lac de crater vulcanic (Sfânta Ana), un lac de baraj natural (Lacul Rosu), numeroase lacuri de acumulare pentru hidrocentrale (Vidraru, Vidra, Izvorul Muntelui, Portile de Fier, etc). La câmpie si în regiunile deluroase sunt iazuri, limanuri fluvaiale, lacuri de stepa s.a.
  România dispune de ape subterane mineralizate si carbogazoase, în special în zona montana si în dealurile apropiate. Ape termale sunt la Baile Herculane, Geoagiu, Baile Felix.
  Vegetatia se încadreaza în zona padurilor de foioase si conifere (în regiunile montane si deluroase), zona stepei si silvostepei (în câmpii si în dealurile si podisurile joase din estul si sud-estul tarii) si zona alpina cu arbusti si ierburi, la altitudini de peste 1800 m. Fauna padurilor de foioase este reprezentata de: caprioara, mistret, lup, vulpe, jder si numeroase pasari: ciocanitoare, cinteza, mierla, cuc, etc., iar în padurile de conifere sunt: ursul, râsul, cerbul si cocosul de munte. Stepei si silvostepei le sunt specifice rozatoarele (soarecele de câmp, popândaul, hârciogul, iepurele, etc.) si pasari: ciocârlia, prepelita, potârnichea, dropia. În zona alpina traiesc: capra neagra si acvila de munte.
  În lunci si în Delta Dunarii vegetatia este formata din plante de apa: trestia, papura, stuful, salcia, plopul. Fauna deltei este foarte variata: 110 specii de pesti, 280 specii de pasari (majoritatea migratoare) si unele mamifere, între care si câinele enot.
  Delta a fost declarata rezervatie a biosferei.
  Solurile din România sunt fertile, îndeosebi cele din câmpii, numite cernoziomuri. În acest spatiu carpato-dunareano-pontic s-a format în urma cu aproape doua milenii poporul român. În prezent, alaturi de români traiesc si alte nationalitati: maghiari, rromi, germani, ucraineni, sârbi, bulgari, turci, tatari, etc.
  Asezarile rurale detin o pondere de circa 45 % din populatia tarii. Ele sunt diferite ca înfatisare în functie de formele de relief care le adapostesc: cu gospodarii risipite, la munte; rasfirate, în zonele de deal si podis si adunate în zonele de câmpie. Ca numar de locuitori, satele de munte sunt mici (sub 500 locuitori), iar satele de la câmpie sunt mari (1400-4000 de locuitori) sau foarte mari (peste 4000 de locuitori).
  Principala activitate a locuitorilor de la sate este agricultura.
  Unitatea administrativa cea mai mica este comuna, formata din unul sau mai multe sate. Cele circa 300 de orase ale tarii au marimi diferite. Bucuresti, capitala tarii are aproape 2 000 000 de locuitori si este principalul centru politic, administrativ, industrial, comercial si cultural. Este situat în partea sudica a României, si strabatut de râul Dambovita. Orasele mari, cu peste 300 000 de locuitori sunt: Constanta, situat pe litoral, principalul port maritim; Iasi, în nord-estul tarii; Timisoara, în vest; Cluj-Napoca, în partea central-nordica; Brasov, centru industrial si turistic în zona montana; Galati, cel mai mare port dunarean al tarii; Craiova, centru industrial în sud-vestul tarii.
  Resursele naturale:
  - padurile de foioase si conifere care reprezinta 27% din suprafata tarii;
  - forta apelor curgatoare, mai ales în regiunile de munte;
  - pajistile naturale, folosite ca pasuni si fânete;
  - minereurile feroase si neferoase (cupru, plumb, aur, argint, bauxita);
  - sarea;
  - petrol si gaze naturale;
  - solurile fertile din regiunile joase.
  Economia este bazata pe privatizare si pe încurajarea investitiilor straine.
  Industriile reprezentative sunt:
  - energetica, bazata înca pe termocentralele cu combustibili solizi;
  - siderurgica (cel mai important centru este Galati: Sidex-Mittal Steel);
  - metalurgica neferoasa (centre reprezentative: Baia Mare, Slatina);
  - chimica (clorosodice, petrochimica, celuloza si hârtie, vopsele, coloranti, etc);
  - de prelucrare a lemnului (cherestea, mobila);
  - materiale de constructii (ciment, var, ipsos, ceramica de constructie, ceramica finita);
  - usoara (textile, confectii, încaltaminte);
  - alimentara (produse de panificatie, preparate din carne, lactate, vinuri, s.a).
  Agricultura
  Principalele plante cultivate în România sunt : cerealele (porumb, grâu, orz, secara, ovaz), plantele industriale (floarea soarelui, sfecla de zahar, inul, cânepa), cartoful, leguminoasele pentru boabe (fasolea si mazarea), legumele (tomate, ardei, ceapa), vita de vie, pomi fructiferi (pruni, meri, peri, caisi, ciresi, piersici, gutui, s.a.), plante furajere (lucerna, trifoi, sorg). Se cresc : bovine, ovine, porcine, pasari de curte, cabaline.
  Turismul este un domeniu economic cu un potential de dezvoltare deosebit, înca insuficient valorificat. Cele mai atractive regiuni turistice sunt :
  - Valea Prahovei – Muntii Bucegi – Culoarul Bran-Rucar, pentru peisajele montane, monumente naturale deosebite, posibilitati de practicare a sporturilor de iarna, agroturism;
  - Maramuresul si Bucovina, pentru monumente arhitecturale, biserici, mânastiri, agroturism;
  - Delta Dunarii, pentru peisajele pitoresti, varietatea vegetatiei si faunei, pescuit;
  - Litoralul Marii Negre cu statiunile: Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Techirghiol, s.a.;
  - Statiunile balneoclimaterice: Baile Herculane, Baile Felix, Calimanesti-Caciulata, Sovata, Slanic-Prahova, Slanic-Moldova, Vatra Dornei, s.a.;
  Infrastructura de transport se afla în curs de modernizare si extindere.
  Teritoriul tarii este traversat de câteva drumuri europene importante: E 60, E 70, E 85.
  Autostrazi: Bucuresti – Pitesti ; Bucuresti – Constanta (Autostrada Soarelui).
  Reteaua de drumuri are o lungime de peste 72 000 km. Caile ferate au o lungime totala de peste 11 000 km, din care 3 300 km, electrificate. Ele leaga principalele centre urbane si industriale.
  Principalele aeroporturi sunt:
  - Bucuresti-Otopeni (“Henri Coanda”);
  - Timisoara (“Traian Vuia”);
  - Constanta (“Mihail Kogalniceanu”).